Верска настава

Верска настава

Смирење и љубав су незаменљиве методе у раду са децом

 • Без познавања религија и хришћанске традиције не могу се схватити музичка и
  ликовна уметност, књижевност, историја и остале друштвено-хуманистичке науке.
  Добија се целовитије опште образовање и општу култура.
 • Верска настава пружа деци етичке, поучне, духовне и социјалне садржаје, јер учи
  децу да поштују и чувају свој живот и здравље као Божије дарове, да поштују своје
  родитеље и ближње, да буду вредни, морални, исправни људи који ће бити вредни
  поштовања и успех родитеља.
 • На верској настави деца постављају озбиљна и необична питања која их занимају, а
  која не постављају другим наставницима.
 • Деци је потребно да им се објашњавају духовне ствари, смисао живота и врлина. Да
  им се помогне код дилема које доносе одрастање и сазревање. У недостатку тога,
  настају велики проблеми у пубертету са агресијом, депресијом, алкохолизмом,
  опијатима, лутањем кроз пороке, секте и странпутице.
 • Кроз песме, приче, духовне поуке, етичко-педагошки приступ, кроз креативност и
  разноврсне садржаје деца уживају у детињству и учењу; науче много тога кроз игру.
  Овакав разноврсни, креативни начин рада рано открива таленте деце.
 • Деца воле да им се читају приче, да их илуструју, да причају о њима и да их тумаче.
  Воле да певају, да глуме, да чују нове ствари, да питају и да их неко саслуша.
 • Диван је осећај кад дете себе доживи као биће Божије које је Бог створио баш таквог
  и као таквог га Бог воли; да је створено као јединствена и непоновљива личност која
  има посебне таленте и способности. То доприноси дечијем самопоуздању и
  самопоштовању, бољем учењу и развоју.
 • Да нам деца буду људи!

Прослава дечјег верског празника Врбице, Лазареве суботе у парохијском храму Покрова пресвете богородице

Пано

СВЕТА ЗЕМЉА

Светосавље у Светој Земљи

Наши свети Немањићи, Свети Сава и Свети Симеон Мироточиви, отац и син, богато су даривали најпознатије светиње, поред Балкана, Мале Азије и Италије, и у Светој Земљи. Свети Симеон даривао је цркву Господњу у Јерусалиму, цркву Св. Јована такође у Јерусалиму,  цркву Св. Теодосија у близини Витлејема… За време  боравка у Светој Земљи Свети Сава постао је члан братства Лавре Светог Саве Освећеног. Манастиру је повратио два његова метоха: Цркву Св. Ђорђа у Акри откупио је од Латина и предао Лаври, као и кућу Св. Јована Богослова, која се налазила на брду Сиону у Јерусалиму. Ту је подигао манастир и цркву посвећену Св. Јовану Богослову, и откупио и обновио собу Тајне вечере. Значајан прилог дао је грузијском манастиру Часног крста у близини Сиона, у Јерусалиму, витлејемској цркви Рођења Христовог, Лазаревој цркви недалеко од Јерусалима у Витанији и Испосници Господњој.

Мотив првог одласка нашег Светог Саве у Свету Земљу је његова жеља да се поклони местима у вези са овоземаљским животом Господа Исуса Христа и да се упозна са животом, радом и уређењем монашких колонија у Светој Земљи и Египту. Посетио је Сион, Витлејем, Јелеонску Гору, Галилеју, Витанију, Јордан, Таворску Гору, Назарет и монашке колоније по Палестини. Још у пристаништу Акону, где се искрцао са лађе, дао је да се подигне манастир за српске ходочаснике. Подигао је и поменути манастир Св. Јована Богослова на Синају; обе ове српске колоније биле су дате да буду под управом Лавре Светог Саве Освећеног. Из Јерусалима отишао је у Акр и одатле у Малу Азију. Наш Свети Сава примљен је веома пријатељски од јерусалимског патријарха Атанасија. Дужи боравак Савин био је у манастиру Светог Саве Освећеног – Мар Саба. У овом манастиру наш светитељ беше примљен најдостојније, што је и разумљиво, с обзиром на дату велику помоћ, о којој смо раније говорили, а такође и због старог пророчанства, које је вековима живело у сећању, предању и запису монаха манастира Мар Сабе. Вративши се у Србију, Сава је извршио темељну реформу монашког живота у нашим манастирима и целог богослужеља по угледу на монаштво у Светој Земљи.

Током другог путовања наш Свети Сава стекао је право помињања у Александријској цркви. Доментијан помиње и многе Савине прилоге у многим другим црквама: Црква Св. Захарија у околини Јерусалима, Богородичина црква у Назарету, све јерусалимске цркве и поједине цркве у Антиохији и Јордану. По угледу на манастирско лечење и медикаменте у манастирима Свете Земље и Египта, основао је прве болнице у манастирима Хиландару и Студеници. Света Земља, а посебно манастир, Лавра Светог Саве Освећеног били су духовна инспирација и модел домостроја, устројства монашког живота и наше медицине.

Манастир Светог Саве Освећеног – Мар Саба

Два дара Мар Сабе

Свети  Сава Освећени Јерусалимски рођен је око 427. године. Са 16 година постао је монах пустињак у Јудејској пустињи, где је затим основао манастир и цео живот провео у монаштву. Био је обдарен Божјим даром чудотворства и прозорљивости. Недалеко од Јерусалима, источно од Витлејема, изнад долине реке Кидрон, у Јудејској пустињи, основао је половином 5. века (око 439. године) манастир који по њему носи име „Лавра Светог Саве Освећеног“. Свети Сава Освећени пре свог упокојења у 94. години дао је завештање братству манастира,  да поред његовог гроба причврсте његов  игумански штап (патерицу). Прорекао је да ће у далекој будућности (скоро осам векова касније) као поклоник у манастир доћи један монахвелики архиепископ, Божји човек и његов имењак, из далеке западне земље, и да ће при поклоњењу тог монаха његовом гробу,  причвршћени штап пасти на земљу. Свети Сава Освећени завештао је да се том поклонику преда његов штап заједно са његовом иконом Богородицом Млекопитатељницом.

Свети Јован Дамаскин и икона Тројеручица – Трећи дар

Око 676. године родио се Свети Јован Дамаскин у Дамаску, у Сирији. Био је из угледне породице. Као мудар, млад филозоф и богослов, цењен и образован човек, постао је саветник за хришћанска питања арапском калифу у Дамаску.

Породична драгоценост Светог Јована Дамаскина, коју је чувао у  црквеној капелици своје куће у Дамаску била је икона Пресвете Богородице. Изузетно је поштовао иконе светих и ватрено се борио против иконоборачке јереси, бранећи поштовање икона. Велики иконоборац, византијски цар Лав 3 Исавријанац, хтео је да  уклони Јована Дамаскина. Фалсификовао је Јованов рукопис, написао завереничко писмо  уперено против калифа Валида и послао га калифу. Без провере, Валид је поверовао у целу причу и наредио да се Јовану одмах одсече десна рука  којом је писао писмо. Исте  вечери  Јован је замолио да му се одсечена рука врати. Држећи је левом руком, молио се, клечећи целу ноћ пред иконом  Богородице, и заветовао се да ако га Она исцели, да ће том руком наставити да пише о поштовању икона. После  дуже молитве, уморан од болова и мука, он је заспао на  кратко. У сну му се јавила Богородица са иконе, рекавши му да га је исцелила и да одржи обећање. Када се пробудио видео је да му је рука срасла. У знак захвалности је на доњој левој страни иконе  додао изливену сребрну руку, сличну одсеченој, у знак сећања на чудо. Тако је та икона Пресвете Богородице добила име икона Богородица Тројеручица. Свети Јован Дамаскин одлучио је да се замонаши, а калиф Валид затражио му је опроштај за неправедну казну. Јован Дамаскин напушта Сирију и одлази у чувену Лавру Светог Саве Освећеног са својом иконом Богородицом Тројеручицом, почетком 8. века. Ту сазнаје за завештање  Светог Саве Освећеног, па и  сам завештава, пре своје смрти, том Божјем човеку, који ће се појавити једног дана, да као благослов узме његову икону Богородицу Тројеручицу.

Три дара – три благослова нашем Светом Сави

Успостављени монашки поредак у овом манастиру из 5. века, утицао је на многе православне цркве и манастире кроз векове, који су се оформили по угледу на Мар Сабу. Зато је и наш Свети Сава, почетком 13. века, посетио ову Лавру да се упозна са редом и поретком и да то пренесе у нашу Цркву и манастире. Док се наш Свети Сава поклањао гробу Светог Саве Освећеног, игумански штап је пао са свог места. То се поновило два пута. Монаси манастира, поштујући завештање свог оснивача и духовног оца, дадоше нашем Сави игумански штап, икону Млекопитатељницу и Дамаскинову икону Тројеручицу. Свети Сава се тада упознао са пророчанством и са три завештања и благослова, три дара, враћа се из Свете Земље на Свету гору, у Хиландар. Игумански штап оставља у Карејској ћелији Преображења, икону Млекопитатељницу ставља на иконостас своје испоснице коју је посветио Св. Сави Освећеном, а икону Тројеручицу носи у цркву манастира Хиландара. 

Манастир Мар Саба сматра се најстаријим живим манастиром на свету. Око двадесетак монаха и даље живи на стари традиционалан начин. У манастиру су мошти Светог Саве Освећеног и Светог Јована Дамаскина. Манастирски Типик Светог Саве Освећеног постао је стандард у Православним црквама за служење служби.

Наши талентовани првачићи на часу верске наставе о Светом Сави

На часу верске наставе 29.1.2020. првачићи су врло лако и инспиративно нацртали Светог Саву. Првачићима много значи школска слава Свети Сава. Много тога су знали о Светом Сави још из вртића и од родитеља. Изабрали смо, за ову прилику, неколико њихових радова.
 
Данка Шпехар вероучитељ

Стручно усавршавање

-Крајем године, 24.12.2019, одржана је обука за 25 наставника основних школа из Србије у просторијама ,,Microsoft“ – развојном центру Србије, Нови Београд. Једнодневна обука је увод у пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја за коришћење ,,Microsoft Office 365″ у настави у школама Србије.

Поред стручне и детаљне едукације о овом програму и новим алатима и апликацијама, учесници обуке су добили сертификате и много корисних линкова за додатно појашњење, усавршавање, умрежавање и подршку у примени нових технологија, алата и апликација у настави и образовном процесу.

https://photos.app.goo.gl/mz8ozC7wSajcwcmx9 

-Током новембра и децембра одржана су предавања/обуке  за наставнике у Институту за модерно образовање, у Београду. 

Теме су актуелне, модерне и стручне: предавање ,,48 питања за развој критичког мишљења“ одржано је 28.11.2019. године, а предавање ,,Митови и истине о даровитим ученицима“ одржано је 26.12.2019. у просторијама ИМО. Предавања су стручна, научно објашњена и потврђена у пракси. Предавањима присуствовала наставница верске наставе Данка Шпехар, којој су послата и Уверења о учешћу.

http://www.institut.edu.rs/podsticanje-kritickog-misljenja-kod-ucenika-kroz-sjajan-primer-nastavnicke-prakse/

http://www.institut.edu.rs/predavanje-koje-je-osnazilo-nastavnike-za-rad-sa-darovitim-ucenicima/

Б​ожићни пано у малој школској згради

Почетком децембра уређен је пано верске наставе у главном школском холу. Пано је тематски посвећен Божићном посту и празницима у вези са Божићем, и који су током децембра. Постављена је и пирамида здраве хране, Божићни симболи и сл.

500 година штампарије Божидара Горажданина

Обележен је и велики јубилеј ,,500 година штампарије Божидара Горажданина”. Он је при цркви код Горажда, почетком 16. века, почео да штампа богослужбене књиге само 50 година после Гутенберга. Била је то прва ћирилична штампарија у Босни и Херцеговини и прва у Турској империји.

Велики јубилеј обележен је академијом и вишегодишњим научно-истраживачким пројектом који су реализовали и помогли многи из научне и културне сфере: Народна библиотека Србије, САНУ, Библиотека Матице Српске, Филозофски факултет у Источном Сарајеву, Музеј СПЦ, Православни богословски факултет БУ…

Поводом јубилеја издате су прве штампане богослужбене књиге у фототипском издању: Служабник (Литургија) из 1519, Псалтир са последовањем из 1521. и Молитвеник (Требник) из 1523. године.

Брошуру о штампарији можете погледати ОВДЕ.

Школски пано

Почетком септембра нове школске 2019/2020. године уређен је пано верске наставе у главном холу школе. Постављени су ученички радови који представљају иконе верских празника које наша Црква слави по календару за септембар.

Нови садржаји на паноу верске наставе постављени су 1. октобра. Ту су празници које наша Црква слави у октобру, затим ученички радови о највећим празницима у текућем месецу, као и поуке патријарха Павла који је рођен пре тачно 105 година.

Ускршњи пано

Дечји празник Врбица

У суботу, 20. априла, на празник Врбицу – Лазареву суботу, млађи ученици верске наставе учествовали су у литији и вечерњој служби у нашем храму Покрова Пресвете Богородице, са наставницом верске наставе, Данком Шпехар.

ПРОЈЕКАТ ,,Знање = толеранција“

Организација  Хавер Србија, у сарадњи са школама и наставницима одржава радионице за ученике основних и средњих школа на територији целе Србије у школама у трајању од једног часа или двочаса, у оквиру пројекта „Знање=толеранција“.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја са министром Младеном Шарчевићем, подржава ове радионице и пројекат.
У нашој школи ОШ ,,Вељко Дугошевић“ одржане су 3 радионице у сва 3 одељења осмог разреда о Холокаусту, по један школски час, у оквиру часова историје код наставника Пера Јелића. Помоћ у организацији је била вероучитељ Данка Шпехар.

Деветог маја  одржане су још 2 радионице на тему „Јудаизам”, за ученике Верске наставе 6. и 8. разреда, по један школски час по разреду. За остваривање сарадње и организације била је задужена вероучитељ Данка Шпехар.
Радионице води Мила Стојановић из организације ,,Хавер“ и биле су веома успешне.

Данка Шпехар

(12. април 2018.г.)

Дан школе и верски празници

У току новембра и децембра 2017. године у оквиру Верске наставе направљени су панои у обе школске зграде у вези са прославом Дана школе, верских празника у новембру и децембру, обележен је почетак Божићног поста, Новогодишњи базар и припреме за Божић.

Призив светог духа на почетку нове школске године

На почетку сваке школске године у нашим храмовима служи се,  у наставку Свете архијерејске Литургије,  Призив Светог Духа са молитвама за ученике у наступајућој школској години. Ове године смо учествовали у Призиву Светог Духа у Храму Вазнесења 3. септембра  и у Крипти Храма Светог Саве 10. септембра, где су се окупили вероучитељи и ученици из Београдско-карловачке архиепископије. Наставница Верске наставе Данка Шпехар водила је ученике 7. и 8. разреда.

Васкршња емисија са нашим ученицима на Телевизији Храм

У среду, 13.4.2016. године, наши ученици 1/4 имали су посету на часу Верске наставе,  у оквиру  Васкршње радионице. Тв Храм је снимила прилог са нашим првачићима и вероучитељицом Данком Шпехар о Васкрсу и Васкршњим обичајима. Васкршња емисија ,,Да порастеш до детета“ са нашим ученицима на Телевизији Храм приказана је на Велику суботу.

Ученици 1/4 на часу веронауке пред Васкрс – емисија „Да порастеш до детета“, ТВ Храм 

Иконописна радионица

У оквиру Верске наставе постоји иконописна радионица. Старији разреди уче технике иконописа и упознају се са основним канонским и иконописним правилима. Ученици се прво уче да каширају иконе, тако што иконе на папиру лепе на дрвену подлогу, обрађују, лакирају и украшавају. Ученици своје радове продају на хуманитарним базарима које наша школа има два пута годишње: пред Божићно-новогодишње празнике и на пролеће после Васкрса.

Logo-veljko

Основна школа „Вељко Дугошевић” поседује изузетан наставни кадар који вредно и посвећено ради са својим ђацима. Стога и постоји дугогодишња пракса да се у нашу школу уписују нарочито даровита деца, која касније најчешће постају успешни гимназијалци.

ОШ Вељко Дугошевић © 2022. Сва права задржана.