ИНТЕРВЈУ наставница математике – Душанка Стојановић

Великим успесима наших ученика на такмичењима из различитих предмета у овој школској години, огроман допринос дали су и математичари. Републичко такмичење одржано је у Краљеву, у ОШ ,,IV краљевачки батаљон“, 14. маја 2022. године. Сви ученици су достојно представили нашу школу – две друге награде (Вања Мијатовић VII-3 и Сандра Ђулчић VII-3) и једна трећа (Тамара Николић VIII-3).

Наставница математике, Душанка Стојановић, одговорила је на наша питања у вези са последњим одржаним такмичењем:

 1.  Да ли сте задовољни резултатима ваших ученика?

Веома сам задовољна и поносна на ученике и њихове резултате.

 • Колико је припрема за републичко такмичење из математике заправо тешка и стресна за Вас и Ваше ученике?

Нећу рећи тешка, била је изазовна, напорна у сваком случају, зато што смо имали онлајн наставу , па смо имали часове преко Google meeta. Свака припрема, и ове године, захтева одрицање, време.

У сваком случају, када видите да ученици желе и да им је стало, није тешко уложити напор за рад са таквом децом.

 •  Колики значај за Вас је имало последње одржано републичко такмичење, као за наставника?

И последње, али и свако друго такмичење ми је изузетно значајно. Задовољство ми је да видим да деца желе да раде математику и да воле да се такмиче због себе, без неког притиска и стреса. Кад видите вољу, онда и те како желите да помогнете да нешто ново науче и да ви од њих нешто научите.

Свако такмичење ми је веома значајно.

 •  Да ли мислите да је припрема и долазак до републичког такмичења из математике више тешка и стресна за Вас, или за Ваше ученике?

Претпостављам за ученике, мада увек разговарам о томе да нам то не представља неки стрес, већ задовољство пре свега. Наравно да постоји стрес и пред само такмичење, али разговарамо, опуштамо се. Успех је што уопште идемо и што радимо.

 • Какво искуство имате са успесима претходних година?

Последњих седам, осам година водим децу на државно такмичење и увек смо се вратили са неком наградом. Пласман на републичко такмичење је већ нешто што је велики успех.

 • Како Вам се допала сарадња са такмичарима и да ли сте некада имали проблем са њима?

Сарадња са ученицима који иду на додатну наставу, и на такмичење уопште, је изузетна. То су деца која пре свега желе то. Са њима је сарадња увек велики изазов и задовољство.

ИНТЕРВЈУнаставница Српског језика Ана Јовановић

Такмичења из српског језика

Поводом чињенице да су ђаци наше школе и ове године заблистали на  такмичењима из граматике и књижевности обављен је разговор са     једним од наставника српског језика, Аном Јовановић.

 1. Да ли сте задовољни овогодишњим резултатима Ваших ученика?

“Мислим да школа никада није имала овакве успехе из свих предмета, па тако и из српског језика. Ове године су доминирали ученици седмог и осмог разреда. Из граматике су Софија Симовски (VII) и Анђела Ристић (VIII) освојиле другу награду, а из књижевности Ена Ђермановић(VII) другу и Сандра Ђулчић (VII) трећу награду.“

 • Каква имате искуства са успесима претходних година?

“Претходних година смо из књижевности готово сваке године имали бар једну награду или похвалу на државном такмичењу, али никада се није догодило да имамо укупно четири на оба такмичња.“

 • Како и колико дуго су трајале припреме за такмичења?

“Деца су се спремала од септембра, поготово у другом полугодишту и имали су online часове додатне наставе за време свих распуста. Имали смо преко 70 часова додатне наставе иако је према плану и програму планирано свега 36.“

 • Колики значај за Вас представљају такмичења?

“Велика је сатисфакција када видите да је дете које Ви учите остварило велики успех. Схватате да сте на добром путу и да добро радите свој посао. Исто тако када неко добије лошу оцену мислите да нешто нисте добро урадили.“

 • Да ли мислите да су припреме као и сам одлазак на такмичења више стресна за Вас или за Ваше ученке?

“Мислим да је подједнако стресно. Можда сам ја превише посвећена и стално тражим додатне материјале, па их некада буде и превише. Али ипак мислим да је обострано задовољство на крају.“

 • Како Вам се допала сарадња са такмичарима и да ли сте имали некада проблем или неспоразум са њима?

“Никада никаквих проблема нисмо имали. Имамо савршени однос. Осмаке не познајем, јер им не предајем, али што се тиче седмака, мислим да школа никада није имала бољу генерацију.“

Сваке године деца на такмичењима из граматике и књижевности освоје сјајне резултате. Ове године ти резултати су били вансеријски.

ИНТЕРВЈУнаставница Музичке културе Љиљана Степић

Изванредни резултати на такмичењима из Музичке културе нису новост за нашу школу. Тим поводом поразговарали смо са нашом наставницом Љиљаном Степић.

,,Већ 27 година, од кад радим у овој школи, водим ђаке наше школе на разна такмичења из музичког. Сваке године су резултати све бољи и њима сам презадовољна.

Због велике заинтересованости ученика сваке године одржавамо школско такмичење, како бисмо издвојили најбоље кандидате за општинско. Ове године су одржана чак два школска такмичења због великог интересовања. Једно за ученика млађих разреда, а друго за старије.  Наша школа се издвојила по највећем броју наступа (15), 13 солиста и 2 оркестра. На општинском такмичењу је освојено десет првих награда и пет других. Првопласирани ученици су се пласирали на градско такмичење, што је уједно и највиши ниво. Од њих је деветоро освојило прву награду, а једно другу.

Већ у првим данима школовања наша  наставница уз помоћ учитеља препозна таленат за њен предмет. Временом, уз много труда, рада и жеље, могу се видети резултати. Зато је наша школа међу најуспешнијим у Београду.

Новинарска секција

ИНТЕРВЈУ – наставник Физике Зоран Јовичић

И ове године, наша школа имала је одличан успех на многим такмичењима, између осталог и из Физике. Остварено је неколико пласмана на државно такмичење, а посебно су се издвојиле ученице одељења VII-3 –  Вања Мијатовић, која је освојила прво и Сандра Ђулчић, која је заузела друго место у Србији. Будући да наставник Физике, Зоран Јовичић, већ годинама са ђацима остварује одличне резултате, поставили смо му неколико питања у вези са тим успесима.

 Да ли сте задовољни овогодишњим резултатом који је остварен на такмичењу?

Јесам, укупно сам веома задовољан овогодишњим успехом. Отприлике сваке године имамо око четири – пет такмичара на државном такмичењу. За сад се равноправно носимо са свим школама на Звездари, као и у Београду.

Колико је припрема за републичко такмичење из физике трајала?

Сама припрема је почела још у октобру месецу. У једном тренутку нас  је мало омела и корона, али у оном моменту када је дошло до попуштања мера, ми смо кренули један јачи рад и мислим да је тај рад дао резултат. Наставник је изјавио да му је припрему доста олакшала помоћ од стране наставника математике.

Колики значај за Вас, као наставника има такмичење из физике?

За мене има велики значај, да видим где се налазим. На основу досадашњих такмичења, постигао сам веома добар успех. У граду Београду се налазим међу десет најбољих, а на нивоу Србије међу двадесет најбољих. Ако рачунамо и Математичку гимназију, која се налази у већим градовима као што су Београд, Ниш, Нови Сад и Крагујевац, опет би успех био веома добар.

Да ли сматрате да је припрема за такмичење тешка и стресна за Вас и ваше ученике?

Не, што се мене тиче, мени то више није стресно. Прве годие када сам кренуо да се такмичим било ми је стресно, међутим сада није. Што се тиче ученика, њима је то веома стресно. Размишљају о томе како ће да ураде и шта ће да ураде на такимичењу и углавном за њих то буде напорно. Такође, већина ученика се такмичи из више предмета, тако да им некада то буде тешко, али сам сигуран да онај ко уме да ради може да постине успех из неколико такмичења упоредо. 

Какво искуство имате са успесима из претходних година и да ли сте можда приметили да се побољшава или да тоне?

Ове године је успех можда за нијансу бољи него пре. Рекао бих да су дошле неке гененрације које су жељне доказивања и рада, поготово у  два одељења седмог разреда којима предајем. Веома ми је драго када неко жели да се такмичи и када унапредим нечије знање. Углавном има највише шестака. Ове године, нажалост, нисам имао осмаке на такмичењу. На школском такмичењу било је око тридесет такмичара шестог, седмог и осмог разреда, што је око десет посто свих ученика. Веома сам задовољан успехом и мислим да су сви они шампиони.

Наставник је такође споменуо да има намеру да, док је радно активан, у свим генерацијама тражи шампионе и ученике који желе да раде.

Новинарска секција