 Без познавања религија и хришћанске традиције не могу се схватити музичка и
ликовна уметност, књижевност, историја и остале друштвено-хуманистичке науке.
Добија се целовитије опште образовање и општу култура.

 Верска настава пружа деци етичке, поучне, духовне и социјалне садржаје, јер учи
децу да поштују и чувају свој живот и здравље као Божије дарове, да поштују своје
родитеље и ближње, да буду вредни, морални, исправни људи који ће бити вредни
поштовања и успех родитеља.

 На верској настави деца постављају озбиљна и необична питања која их занимају, а
која не постављају другим наставницима.

 Деци је потребно да им се објашњавају духовне ствари, смисао живота и врлина. Да
им се помогне код дилема које доносе одрастање и сазревање. У недостатку тога,
настају велики проблеми у пубертету са агресијом, депресијом, алкохолизмом,
опијатима, лутањем кроз пороке, секте и странпутице.

 Кроз песме, приче, духовне поуке, етичко-педагошки приступ, кроз креативност и
разноврсне садржаје деца уживају у детињству и учењу; науче много тога кроз игру.
Овакав разноврсни, креативни начин рада рано открива таленте деце.

 Деца воле да им се читају приче, да их илуструју, да причају о њима и да их тумаче.
Воле да певају, да глуме, да чују нове ствари, да питају и да их неко саслуша.

 Диван је осећај кад дете себе доживи као биће Божије које је Бог створио баш таквог
и као таквог га Бог воли; да је створено као јединствена и непоновљива личност која
има посебне таленте и способности. То доприноси дечијем самопоуздању и
самопоштовању, бољем учењу и развоју.

 Да нам деца буду људи!


Осмаци у позоришту


СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

-Крајем године, 24.12.2019, одржана је обука за 25 наставника основних школа из Србије у просторијама ,,Microsoft“ – развојном центру Србије, Нови Београд. Једнодневна обука је увод у пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја за коришћење ,,Microsoft Office 365″ у настави у школама Србије.
Поред стручне и детаљне едукације о овом програму и новим алатима и апликацијама, учесници обуке су добили сертификате и много корисних линкова за додатно појашњење, усавршавање, умрежавање и подршку у примени нових технологија, алата и апликација у настави и образовном процесу.

https://photos.app.goo.gl/mz8ozC7wSajcwcmx9 

 

-Током новембра и децембра одржана су предавања/обуке  за наставнике у Институту за модерно образовање, у Београду. 

Теме су актуелне, модерне и стручне: предавање ,,48 питања за развој критичког мишљења“ одржано је 28.11.2019. године, а предавање ,,Митови и истине о даровитим ученицима“ одржано је 26.12.2019. у просторијама ИМО. Предавања су стручна, научно објашњена и потврђена у пракси. Предавањима присуствовала наставница верске наставе Данка Шпехар, којој су послата и Уверења о учешћу.

http://www.institut.edu.rs/podsticanje-kritickog-misljenja-kod-ucenika-kroz-sjajan-primer-nastavnicke-prakse/

http://www.institut.edu.rs/predavanje-koje-je-osnazilo-nastavnike-za-rad-sa-darovitim-ucenicima/


Б​ожићни пано у малој школској згради


Почетком децембра уређен је пано верске наставе у главном школском холу. Пано је тематски посвећен Божићном посту и празницима у вези са Божићем, и који су током децембра. Постављена је и пирамида здраве хране, Божићни симболи и сл.

Обележен је и велики јубилеј ,,500 година штампарије Божидара Горажданина”.  Он је при цркви код Горажда, почетком 16. века, почео да штампа богослужбене књиге само 50 година после Гутенберга. Била је то прва ћирилична штампарија у Босни и Херцеговини и прва у Турској империји.

Велики јубилеј обележен је академијом и вишегодишњим научно-истраживачким пројектом који су реализовали и помогли многи из научне и културне сфере: Народна библиотека Србије, САНУ, Библиотека Матице Српске, Филозофски факултет у Источном Сарајеву, Музеј СПЦ, Православни богословски факултет БУ…

Поводом јубилеја издате су прве штампане богослужбене књиге у фототипском издању: Служабник (Литургија) из 1519, Псалтир са последовањем из 1521. и Молитвеник (Требник) из 1523. године.

500 година Штампарије Божидара Горажданина


Посета Музеју Вука и Доситеја


Учешће на 3. међународној конференцији МЕНСЕ Србије ,,Даровитост–потребе 21. века“

http://www.udruzenje-dositej.edu.rs/styles.html


ШКОЛСКИ ПАНО

Школски пано верске наставе у главном холу школе, тематски је постављен почетком новембра. Садржи верске празнике и Славе у новембру, ученичке радове о Крсној слави, о Дану просветара и о Дану наше школе.  Ту је и наставак циклуса обележавања битних јубилеја у вези са нашим и светским великанима. После обележавања 105 година од рођења нашег патријарха Павла, сада обележавамо 140 година од рођења нашег, а светског генија Милутина Миланковића. Укратко је изложена биографија овог великана. Поред тога, помињали  смо више пута током ове године генијалног  визионара и уметника Леонарда да Винчија, аутора  ванвременских слика Христово рођење, Мона Лиза и Тајна вечера. Прошло је 500 година од смрти овог дубоко религиозног и свестраног генија.

 


Пројектна настава ,,Књига је да се чита“ у 6. разреду


Бесплатна представа за старије ученике наше школе у позоришту Пан театар


Почетком септембра нове школске 2019/2020. године уређен је пано верске наставе у главном холу школе. Постављени су ученички радови који представљају иконе верских празника које наша Црква слави по календару за септембар.

 Нови садржаји на паноу верске наставе постављени су 1. октобра. Ту су празници које наша Црква слави у октобру, затим ученички радови о највећим празницима у текућем месецу, као и поуке патријарха Павла који је рођен пре тачно 105 година.


Пројектна настава у 5. разреду


Еко радионице


Угледни час веронауке у осмом разреду


Посета позоришту


Ускршњи пано


ДЕЧЈИ ПРАЗНИК ВРБИЦА

У суботу, 20. априла, на празник Врбицу – Лазареву суботу, млађи ученици  верске наставе учествовали су у литији и вечерњој служби у нашем храму Покрова Пресвете Богородице,  са наставницом верске наставе, Данком Шпехар.

https://web.pokrovska.rs/vrbica-2019/


„Књига – материјална баштина и чувар културног наслеђа“

Проверавамо научено

 

 

 

 


„Вера за вечеру“ – угледни час историје, српског и веронауке


ПРОЈЕКАТ ,,Знање = толеранција“ 

(12. април 2018.г.)

Организација  Хавер Србија, у сарадњи са школама и наставницима одржава радионице за ученике основних и средњих школа на територији целе Србије у школама у трајању од једног часа или двочаса, у оквиру пројекта „Знање=толеранција“.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја са министром Младеном Шарчевићем, подржава ове радионице и пројекат.
У нашој школи ОШ ,,Вељко Дугошевић“ одржане су 3 радионице у сва 3 одељења осмог разреда о Холокаусту, по један школски час, у оквиру часова историје код наставника Пера Јелића. Помоћ у организацији је била вероучитељ Данка Шпехар.

Деветог маја  одржане су још 2 радионице на тему „Јудаизам”, за ученике Верске наставе 6. и 8. разреда, по један школски час по разреду. За остваривање сарадње и организације била је задужена вероучитељ Данка Шпехар.
Радионице води Мила Стојановић из организације ,,Хавер“ и биле су веома успешне.

Данка Шпехар


https://bigthink.com/stephen-johnson/controversial-law-requires-florida-public-schools-to-display-in-god-we-trust?utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1534273359

Свеска првачића Ане

Свеска Бранке и Катарине


Вероучитељ-о-корелацији-историје-и-верске-наставе

Образовна политика Европске уније са посебним освртом на високошколско образовање и Болоњску декларацију

Универзални значај верске наставе

Значај верске наставе у инклузивном образовању

 


Општинско такмичење из веронауке


Ускршњи пано


У току новембра и децембра 2017. године у оквиру Верске наставе направљени су панои у обе школске зграде у вези са прославом Дана школе, верских празника у новембру и децембру, обележен је почетак Божићног поста, Новогодишњи базар и припреме за Божић.

 


ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА НА ПОЧЕТКУ НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

На почетку сваке школске године у нашим храмовима служи се,  у наставку Свете архијерејске Литургије,  Призив Светог Духа са молитвама за ученике у наступајућој школској години. Ове године смо учествовали у Призиву Светог Духа у Храму Вазнесења 3. септембра  и у Крипти Храма Светог Саве 10. септембра, где су се окупили вероучитељи и ученици из Београдско-карловачке архиепископије. Наставница Верске наставе Данка Шпехар водила је ученике 7. и 8. разреда.


СВЕТИ САВА ЗАЧЕТНИК ЗДРАВСТВА У СРБА


Меморандум о разумевању између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Јад Вашем Меморијалне установe жртава и хероја Холокауста


Васкршња емисија са нашим ученицима на Телевизији Храм

У среду, 13.4.2016. године, наши ученици 1/4 имали су посету на часу Верске наставе,  у оквиру  Васкршње радионице. Тв Храм је снимила прилог са нашим првачићима и вероучитељицом Данком Шпехар о Васкрсу и Васкршњим обичајима. Васкршња емисија ,,Да порастеш до детета“ са нашим ученицима на Телевизији Храм приказана је на Велику суботу.

Ученици 1/4 на часу веронауке пред Васкрс – емисија „Да порастеш до детета“, ТВ Храм … цела емисија

ИКОНОПИСНА РАДИОНИЦА

У оквиру Верске наставе постоји иконописна радионица. Старији разреди уче технике иконописа и упознају се са основним канонским и иконописним правилима. Ученици се прво уче да каширају иконе, тако што иконе на папиру лепе на дрвену подлогу, обрађују, лакирају и украшавају. Ученици своје радове продају на хуманитарним базарима које наша школа има два пута годишње: пред Божићно-новогодишње празнике и на пролеће после Васкрса.