ДАН ШКОЛЕ

ДАН ШКОЛЕ

Наша школа ове године обележава 85 година постојања, што је чини једном од старијих образовних институција у престоници. Дан школе (27. новембар) прилика је да се, кроз разговор са директорком Весном Ћировић, направи осврт на обележавање значајног датума, али и функционисање школе у условима пандемије.

  • Како се у последњих неколико година, пре короне, обележавао Дан школе?

Дан школе раније се обележавао са доста свечаности, много званица и програмом који је захтевао много активности. Нпр. наградни конкурси (ликовни и литерални), текстови, спортски турнири (кошарка и одбојка) – то се одржавало током седмице. Због тренутне ситуације са Ковидом-19, то је тешко изводљиво.“

Ове године, због епидемиолошке ситуације, турнири су отказани. У петак, 26. новембра, одржана је традиционална одбојкашка утакмица, у којој су учествовали ученици и наставници (у улози капитена екипа). Осим тога, организован је и ликовни конкурс. Бранислава Панић, наставница ликовне културе, имала је тежак задатак да од великог броја сјајних радова, који су истакнути у холу школе, издвоји оне најбоље. Њихови аутори, као награду, добиће  прибор за цртање.

  • Осим на обележавање Дана школе, у којој мери је пандемија утицала на рад наше установе у претходном периоду?

Наравно да је утицала. Све ствари које се сваке године одржавају – све се скраћује. Наставничка већа, родитељски састанци, савети родитеља…  Често се догоди да се неко разболи.”

  • Овакви поводи обично су прилика да се поприча и о томе шта је унапређено у нашој школи у последње време?

Редовно се трудимо да се унапређује настава, колико год да је то могуће. Корона вирус нас је приморао да се прилагодимо другом начину учења – online настави. Наставници су се одлично снашли у реализацији наставе, иако сам била прилично забринута. Морали су да се прилагоде свакодневном предавању преко дигиталних уређаја.

Из године у годину, повећава се број ученика у нашој школи. Резултати на завршном испиту су константно добри. На основу тога, ученици се уписују у школу по њиховом избору.

Такође, осликани су зидови у ходницима, постављене паметне табле, пројектори… Сматрали смо да је боља опција да једно одељење током наставе проводи у једном кабинету, а да наставници мењају учионице. Ученици од 3. до 6. разреда добили су таблете, да би лакше пратили наставу. Наставницима су дати лап-топови.

Ове године, нажалост неће бити одржан Базар, али је наша навика је да се бавимо хуманитарним радом остала. Имали смо много волонтерских акција. Задржали смо дух солидарности, да помогнемо и да се одазовемо када је неком помоћ потребна.”

Са побољшањем услова наставиће се и у наредном периоду. У плану је да се учини још конкретних помака у циљу унапређења квалитета наставе. Такође, биће и нових материјалних улагања, тако да ће и поједине школске просторије бити додатно уређене.

Обележавање Дана школе искористили смо и да се подсетимо ко је био човек, чије име она носи. Вељко Дугошевић био је учитељ, учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије. Рођен је у Руми 13. августа 1910, а погинуо је у Нересници код Кучева 18. новембра 1941. године. Након завршетка Учитељске школе у Сомбору, радио је неколико година као учитељ у селу Радња, код Кавадраца и Ранилуг, код Гњилана. Током студија 1939. године је примљен у чланство тада илегалне Комунистичке партије Југославије (КПЈ). Био је један од организатора и руководилаца Учитељског удружења „Вук Караџић“, које је окупљало политички активне учитеље, а такође је био и члан Редакције часописа „Учитељска стража”.

Активно је радио на организовању Народноослободилачког покрета (НОП) и учествовао у првим оружаним акцијама. Учествовао је у формирању првих партизанских група и био најпре командант Звишког партизанског одреда, а од септембра 1941. године командант Пожаревачког партизанског одреда. , Вељко је погинуо штитећи одступницу одреда.

У знак сећања на првог команданта Пожаревачки партизански одред је носио његово име. За народног хероја проглашен је 9. маја 1945. године. Текст приредили чланови новинарске секције ОШ„Вељко Дугошевић“

Вељко Дугошевић (Wikipedia)

Претходни Обавештење за родитеље ученика

Leave Your Comment

Пратите нас

Logo-veljko

Основна школа „Вељко Дугошевић” поседује изузетан наставни кадар који вредно и посвећено ради са својим ђацима. Стога и постоји дугогодишња пракса да се у нашу школу уписују нарочито даровита деца, која касније најчешће постају успешни гимназијалци.

ОШ Вељко Дугошевић © 2022. Сва права задржана.