Дани Београда

Дани Београда

У нашој школи 19. априла одржано је предавање поводом дана Београда. Наставник историје Перо Јелић припремио је пригодну презентацију за ученике четвртог разреда. Током излагања, ђаци су упознати са основним појмовима и најважнијим догађајима из историје Београда, уз објашњење разлога зашто су 16. и 19. април Дани Београда. Уз бројне илустрације и анегдоте пажња ученика није недостајала.

Уз кратак осврт на најзанимљивије детаље из бурне прошлости наше престонице, од праисторије до данас, посебан акценат је стављен на 16. април 878. године и 19. април 1867. Наиме, 16. априла 878. први пут се, у једном папском документу, помиње име Београд. Назив су му још раније дали наши преци – стари Словени, а то име српска престоница задржаће до данас.

Када је у питању други датум, тога дана је наш тадашњи владар кнез Михаило симболично добио кључеве Београда и још пет градова, чиме је окончан вишевековни боравак Турака на тлу Србије.

Оно што је сигурно, јесте да су ученици са овог предавања изашли задовољни, поткрепљени новим историјским чињеницама.

Претходни Едукативно предавање о саобраћају за ђаке праке

Leave Your Comment

Пратите нас

Logo-veljko

Основна школа „Вељко Дугошевић” поседује изузетан наставни кадар који вредно и посвећено ради са својим ђацима. Стога и постоји дугогодишња пракса да се у нашу школу уписују нарочито даровита деца, која касније најчешће постају успешни гимназијалци.

ОШ Вељко Дугошевић © 2022. Сва права задржана.