Наши ђаци лете високо

Наши ђаци лете високо

Међуокружно такмичење у атлетици за основне и средње школе одржано је данас 11. 04. 2019. године у Новом Саду на стадиону Карађорђе. Нашу школу, у дисциплини скок у вис, представљао је ученик шестог разреда Лука Бошковић, који се пласирао захваљујући претходно освојеном другом месту на Градском такмичењу.

Временски услови нису ишли на руку атлетичарима, док је нарочито тешко било онима који су се такмичили у техничким дисциплинама (скок у вис и скок у даљ). Киша је падала добар део дана и таман када се чинило да посустаје и да ће такмичаре оставити на миру, она би почињала изнова и изнова да натапа терен, струњаче, такмичаре, судије и остале присутне.

Доласком на стадион, привикавањем на атмосферу, завршавањем папирологије (пријава такмичара и провера стартних листи), почео је онај занимљивији део – надметање у различитим спортским дисциплинама. Лука је наступао у 11 часова. У конкуренцији је било осам ученика из различитих школа. Након прозивке такмичара, пријаве њихових почетних висина, са којих ће стартовати и одмеравања залета, такмичење је могло да почне. Првих неколико скокова наш ученик је пропустио, почетна висина је била 1 метар, а он је уз консултацију са наставником одлучио да стартује са висине 1.10м. У првом скоку је показао сигурност, а затим су се ређали без грешке скокови на висинама 1.15м, 1.20м, 1.25м и 1.30м сваки успешно изведен и прескочен из првог покушаја, док су остали такмичари полако испадали услед неуспешно извођених скокова.

Подизањем лествице на висину 1.35м Лука се сусрео са првим рушењем. Након кратких консултација са наставником договорили су се да помере залет за једну стопу како би могао да дода мало више брзине и агресивније изведе скок. Иако је било клизаво и повећање брзине је захтевало додатну опрезност у току трчања, Лука је извео скок који је технички изгледао доста боље и сигурније у односу на претходни, ипак и овога пута било је недовољно добро да се савлада висина. Остао му је још један покушај, кренуо је одлучно у залет, скочио и таман када се чинило да је скок успешан и таман када је успео десном ногом да пређе преко лествице, левом је прерано кренуо у сед, те је закачио лествицу и она је после краткотрајног плеса (њихања) на носачима, ипак одлучила да падне. Видно разочаран Лука је кренуао на пресвлачење, али је убрзо постао свестан да је захваљујући томе што је све претходне висине успешно прескочио из првог покушаја, успео да заузме треће место, испред њега су била само два ученика, која иначе тренирају скок у вис.

Уследила је додела признања, а ми ћемо вежбати како би следеће године били још успешнији и попели се бар један степеник више на победничком постољу у односу на овај данашњи.

Претходни Млади математичари

Leave Your Comment

Пратите нас

Logo-veljko

Основна школа „Вељко Дугошевић” поседује изузетан наставни кадар који вредно и посвећено ради са својим ђацима. Стога и постоји дугогодишња пракса да се у нашу школу уписују нарочито даровита деца, која касније најчешће постају успешни гимназијалци.

ОШ Вељко Дугошевић © 2022. Сва права задржана.