Ноћ истраживача

BIG FASHION, Француски институт, 27.септембар

Овогодишња тема европске ноћи истраживача је „Будућност“. Ученици су чули како настају бујичне поплаве и како их спречити, учествовали у креирању екосистема и тако сазнали како треба да изгледа један функционалан и здрав екосистем, као и какве су последице уколико услови нису задовољени.

Упознали су се са угроженим врстама птица у нашој земљи (сове, орао крсташ, белоглави суп…), откривали предивне облике љуштура шкољки и пужева из морских дубина, копна и копнених вода.

Сазнали су нешто о конзервацији и рестаурацији, односно техници ретуширања недостајућих и оштећених делова на уметничким делима (уметничким сликама).

Представљен нам је и пројекат “Smart Bee Box”, паметан рам који олакшава комуникацију између пчелара и његове кошнице, односно пчелиње заједнице унутар ње, чиме смо закључили да јединство технологије, човека и природе има будућност.

Правили су  једноставног робота од јефтиних и лако доступних материјала и видели примере примене интелигентних уређаја.

Посматрање бактерија кроз микроскоп је био незабораван доживљај. Једноставним демонстрацијама ученицима се подстиче интересовање за науку као и лакше схватање  науке као дела свакодневног живота.