Пројектна настава ,,Књига је да се чита“ у 6. разреду

Пројектна настава ,,Књига је да се чита“ у 6. разреду

Крајем септембра почела је реализација пројектне наставе  ,,Књига је да се чита“ у 6. разреду.

Прва активност била је са ученицима 6/2, у организацији наставнице српског језика Јелене Јовичић и наставнице верске наставе Данке Шпехар, 27. септемба, у  Универзитетској библиотеци Београда. Посетили смо  малу и велику  универзитетску читаоницу, спомен собу Исидоре Секулић. Ученици су упознати са њеним животом и радом, са заоставштином коју је она даровала Универзитетској библиотеци. Соба је опремљена Исидориним књигама, списима, намештајем из њене  радне собе и њеним личним предметима (уметничке слике, фигуре, фотографије, прибор за писање, белешке, писма, наочаре, лична библиотека…). Библиотекар домаћин ученицима је показао и неколико старих вредних књига, јер је спомен соба уједно и читаоница за ретке и вредне књиге. Упознао је ученике са старим мапама и картама Београда из времена Аустроугарске владавине.

У наставку посете ученици су посетили цркву  Св.Марка, јер се тог дана славио велики црквени празник Крстовдан, Проналазак часног крста. Црква је грађена у српско-византијском стилу, по угледу на манастир Грачаницу. У оквиру цркве ученици су упознати са иконама, фрескама, мозаицима чије постављање је у току. Објашњен је олтарски део, распоред икона на иконостасима, затим су упознати са причом о цару Душану, чија је гробница са земним остацима, донетим из косовског манастира, с десне стране централног дела храма. Ученици су упознати о Душановом постављењу патријарха Јоаникија II, који је затим, као патријарх крунисао краља Душана у цара. С леве стране у централном делу храма је гробно место патријарха Германа, који је био претходник патријарха Павла.

Иста посета реализована је са ученицима 6/3, 2. октобра.

Данка Шпехар

Претходни Бесплатна представа за старије ученике наше школе у позоришту Пан театар

Leave Your Comment

Пратите нас

Logo-veljko

Основна школа „Вељко Дугошевић” поседује изузетан наставни кадар који вредно и посвећено ради са својим ђацима. Стога и постоји дугогодишња пракса да се у нашу школу уписују нарочито даровита деца, која касније најчешће постају успешни гимназијалци.

ОШ Вељко Дугошевић © 2022. Сва права задржана.