Пројектна настава у 5. разреду

Пројектна настава у 5. разреду

У оквиру пројектне наставе обрађене су, са много различитих аспеката, две теме из предмета Српски језик и књижевност: ,,Богатство и вишеслојност наше усмене традиције и културе” и ,,Стари занати”, у корелацији са другим предметима (Верска настава, Историја, Информатика, Ликовна и Музичка култура).

У периоду 24–27. децембра 2018. године ученици сва 4 одељења 5. разреда имали су радионице у Етнографском музеју са својим разредним старешинама Мирјаном Станојевић (одељенски старешина четвртог одељења) и Сањом Клајић (одељенски старешина трећег одељења) и наставницима српског језика Ненадом Мирићем (одељенски старешина првог одељења) и Јеленом Јовичић (одељенски старешина другог одељења).

Посета Музеју СПЦ-а са ученицима 5/1 и 5/4 и наставником српског језика Ненадом Мирићем  и наставницом веронауке Данком Шпехар реализована је 28. 1. 2019. године уз стручно вођење кустоса Музеја СПЦ-а.

У одласку до Патријаршије, пролазили смо старим делом града, где су ученици упознати са историјатом Цркве Св. Александра Невског, Првом београдском гимназијом, Доситејевом улицом, Улицом краља Петра, Улицом кнеза Михаила, зградом Ректората БУ и суседним факултетима, ОШ ,,Краљ Петар I”, Саборном црквом Архангела Михаила, те Патријаршијом.

У Музеју СПЦ ученици су видели оригиналне уметничке и црквене  предмете, иконе и иконостасе, који датирају још из 13. века; многи од њих су непроценљиве вредности, тзв. нулте вредности. Ученици су показали висок ниво знања о својој вери и о националној историји. Збирку чине и одежда кнеза Лазара из 14. века и Јефимијина похвала кнезу Лазару са почетка 15. века.

Посета Музеју СПЦ-а са ученицима 5/2 и 5/3 и наставницима српског језика Јеленом Јовичић, историје Пером Јелићем и верске наставе Данком Шпехар реализована је 29. 1. 2019. године са сличним програмом, а наставник историје Перо Јелић испричао је и историјат кошарке у Србији, који се везује за ОШ ,,Краљ Петар I” у којој је одиграна прва кошаркашка утакмица у Србији 1923. године.

У току марта месеца ученици су на часовима верске наставе радили реферате о поменутим знаменитостима и културним објектима које су видели током ових посета:  Црква Св. Александра Невског, Прва београдска гимназија, Доситејева улица, Улица краља Петра, Улица кнеза Михаила, зграда Ректората БУ, ОШ ,,Краљ Петар I”, Саборна црква Архангела Михаила, Патријаршија, Музеј СПЦ.

Изложбу ученичких радова у главном холу школе ,,Стари занати” реализовали су наставници српског језика Јелена Јовичић и Ненад Мирић током марта и априла месеца.

Пројектна настава – припрема

Данка Шпехар  Ненад Мирић  Јелена Јовичић

Претходни Погледајте наше глумце

Leave Your Comment

Пратите нас

Logo-veljko

Основна школа „Вељко Дугошевић” поседује изузетан наставни кадар који вредно и посвећено ради са својим ђацима. Стога и постоји дугогодишња пракса да се у нашу школу уписују нарочито даровита деца, која касније најчешће постају успешни гимназијалци.

ОШ Вељко Дугошевић © 2022. Сва права задржана.