Архитектура Београда

Неколико ученика 6/2 са наставницом Наташом Лазаревић обишло је део архитектонских објеката значајних за период с почетка 20. века до II светског рата.

Београд с почетка 20.векасе убрзано модернизовао и прихватао западноевропске моделе живота. Оријентална варош је у врло кратком периоду модернизована и на новим темељима је ницао потпуно нови град. Крајем 19. и почетком 20. века у Београду су се развијали различити стилови градње.Тако да и данас Београд краси 5 стилова архитектура.

Обилазак архитектонских објеката значајних за период с почетка 20. века до II светског рата изгледао је овако…

Кренули смо у обилазак улицом Булевара револуције у којој се налази: зграда Техничких факултета и Универзитетска библиотека, Народна скупштина који су саграђени у академском стилу, Правни факултет и Палата Албаније који припадају модерном стилу градње, српско-византијски стил Црква Светог Марка и Саборна црква (у којој почивају мошти Вука Караџића и Доситеја Обрадовића), Патријаршија (академизирана варијанта српско-византијског стила), Конак кнегиње Љубице и чувена кафана Знак питања (нулти стил), затим смо обишли и објекте саграђене у духу сецесије углавном концентрисане на Теразијама, САНУ, зграда Руског цара, Народна банка, ОШ „Краљ Петар“, задужбина Илије Коларца, Етнографски музеј. Ученици уморни, али презадовољни виђеним сјајним архитектонским делима.