Не учимо за школу, већ за живот!

На зиду једног дугачког ходника пише „ВОЛИМ ШКОЛУ“.

Где се налази тај зид? Какав је то ходник? Ко то пише графите, па изјави да воли школу?

Али то није све, на зиду има још порука, још слика.

Зид је у ходнику Основне школе на Звездари, у Милана Ракића 41, која носи име учитеља и народног хероја Вељка Дугошевића.

Све је почело од иницијативе Ђачког парламента и психолога Данице Стојановић. Вредни, креативни, маштовити, такви су наши ђаци. Било је разних предлога и идеја како би простор школе могао да изгледа веселије, функционалније. Наравно, неки предлози не могу се реализовати без помоћи старијих који су их у тој идеји подржали.

Учитељица Славица Јевтовић у сарадњи са својим ђачким родитељима Јеленом и Сашом Дамњановић и директорком школе Весном Ћировић, направила је договор и план реалиације ђачке идеје. Како су родитељи Јелена и Саша Дамњановић власници „Студија ОЗ“ који опрема дечије играонице и школе испоставило се да су баш они права адреса за овај подухват. Јелена која је и сликарка изразила је жељу да учествује у осмишљавању и осликавању зидова.

Директорка Весна Ћировић подржала је ову идеју и издвојила средства за материјал и израду чивилука који су такође били планирани и по жељи ученика.

И само месец дана од идеје креће се у рализацију. Саша са екипом израђује чивилуке у облику великих разнобојних оловака, а Јелена вештим покретима осликава зидове. За два дана викенда, први спрат се претворио у веселе и шарене облаке, на којима су лептири, буба маре, књиге и оловке.

Долазак деце првог радног дана и њихово одушевљење оним што су видели, било је неописиво. Ту су учионице нижих разреда, па су и илустрације прилагођене нижем узрасту.

На другом спрату су кабинети и ученици од V до VIII разреда. Јелена и учитељица Славица размишљају о томе шта би најбоље мотивисало старије ученике. И наравно сетиле су се, ГРАФИТА. Учитељица Славица је изреке умних људи прилагодила и настали су школски графити. Јелена је све то одлично повезала и сликовно приказала. Освануле су се дивне поруке и опет дечије одушевљење, разгледање, жеља за фотографисањем и успоменом из школе.

Ето, како је једна ђачка идеја уз помоћ одраслих који такође воле школу, реализована. И као што пише на зиду: НЕ УЧИМО ЗА ШКОЛУ, ВЕЋ ЗА ЖИВОТ. Ово је прича из живота наше школе.

Дођите да се уверите да је истина да ВОЛИМО ШКОЛУ!