Републичко такмичење „Шта знаш о саобраћају“

27. и 28.маја одржано је 53. Републичко такмичење  „Шта знаш о саобраћају“ у Београду.

На такмичењу су учествовали такмичари 26 округа и 2 екипе из Београда. Екипа Београд 1 , у којој се такмичио и наш ученик Новак Шарац, освојила је екипно 3. место. Београд-1 су сачињавала 4 ученика која су освојила прво место на градском такмичењу у својим категоријама: 1. место дечак и девојчица из Ц категорије (13-15 година Нина и Новак), и 1. место дечак и девојчица из Б категорије (10-12 година Соња и Андрија).

Новак Шарац је појединачно освојио сјајно 7. место са 278 бодова, разлика између такмичара је у неколико бодова. Одлично урађен тест, одлична вожња и све похвале за Новака који се пуно трудио, учио, вежбао како би стигао до републичког такмичења у изузетно јакој конкуренцији, како на општинском, тако и на окружном и републичком такмичењу. Ученица из наше екипе (Нина Полић ОШ „Драгојло Дудић“) једина је освојила максималних 300 бодова и постала државни првак.

Такмичење је трајало 2 дана. Први дан ученици су решавали саобраћајни тест (теоријски део). Други дан су се ученици  надметали у вожњи бицикла на полигону спретности (2 полигона) и на полигону практичног понашања, који симулира саобраћајне ситуације са којима се деца срећу свакодневно.

Ово такмичење је изузетно захтевно, како у психичком, тако и физичком смислу, јер захтева изузетно познавања саобраћајних правила и прописа, максималну концентрацију приликом вожње бицикла на полигонима. Ученици у датом тренутку морају да буду потпуно концентрисани и да покажу вештину управљања бициклом и савладавање препрека. Не одлазе на такмичење само са знањем већ и гомилом питања у глави и неизвесношћу. Шта ако бицикл откаже у моменту вожње (искриви се волан, откаже кочница… то се све дешавало), шта ако проклиза гума због клизавог терена, ту су и субјективне одлуке судија који ти одузимају бодове и одлучују о твом пласману…Полигон практичног понашања траје око 2 минута и 40 секунди, затим се чека око сат времена, па полигон спретности 1 који траје око 1 минут, па опет чекање и полигон спретности 2 – вози се око 2 минута. Све у свему стресно, захтевно, неизвесно. Док смо чекали резултате такмичења волонтери Црвеног крста са општине Врачар су презентовали неке од основних начина пружања прве помоћи.

Наставница Наташа Лазаревић